
Hoe ga jij om met hooggevoeligheid?
Steeds meer jongeren en volwassenen komen er achter dat zij hooggevoelig zijn en vinden het lastig om er mee om te gaan. Tijd om daarom stil te staan bij dit item en eens na te gaan hoe je ermee om kunt gaan.
De tips die we geven zijn natuurlijk vrij, iedereen is anders. Je kunt daarom het beste voor jezelf nagaan welke tips voor jou van toepassing kunnen zijn.
Acceptatie
Het eerste wat van groot belang is als je hooggevoelig bent, is dat je het accepteert. Je bent misschien anders dan anderen in je ogen, maar iedereen is bijzonder.
De één is goed in rekenen, de anderen goed in taal, de één is gevoeliger dan de ander. Plaats jezelf eens in een nieuw kader. Als jij namelijk weet dat je erg gevoelig bent, dan kun je ook snappen waarom je je soms anders voelt of onbegrepen.
Het is echt van belang dat je in jezelf blijft geloven en weet wie je bent. Als je weet dat je gevoeliger reageert, zorg dan dat de omgeving het ook weet.
Iedereen kan rekening houden met elkaar, maar het is ook een kwestie van accepteren en zeggen dit ben ik, zo reageer ik.
Jezelf blijven
Mensen zijn nou eenmaal verschillend en dat is toch interessant? Je wil voldoen aan andermans verwachtingen maar waarom? Is dit nou echt wat jou een leuker persoon zal maken?
Je hebt er veel meer aan als je jezelf blijft, dan leren anderen je ook kennen wie en hoe je echt bent. Dit is waar jij wat aan hebt.
Als je je continu aan moet passen, dan kost je dat zoveel energie en dat loopt een keer mis.
Zorg dat je doet waar je goed in bent en waar je zin in hebt. Je hoeft niet te voldoen aan verwachtingen van anderen, geloof in jezelf en blijf jezelf!
Prikkels vermijden
Het kan zijn dat het je soms even teveel wordt en wat doe je dan? Sta daar eens bij stil. Wat kun jij doen om even te ontspannen, wandelen, fietsen, lezen? Douchen of een bad nemen, of mediteren misschien?
Iedereen zal er anders op reageren als het hem of haar teveel wordt. Maar zorg er voor dat je weet wat het met jou doet en dat je weet dat je je even terug kan en mag trekken als het teveel is.
Het gaat er om dat je genoeg rust pakt en weer kunt ontspannen. Als je weet dat je ergens teveel prikkels krijgt, vermijd de situaties dan. Helaas kan dat niet altijd, maar veel kun je wel vermijden.
Hoe kun je dat doen?
- Verjaardagen, dit kan erg druk en rumoerig zijn. Daarom dien je na te gaan hoeveel mensen er komen, ken je deze mensen, veel of weinig kinderen, welke tijden. Zo kun je misschien een moment kiezen waarop het wat minder druk is en dan alsnog gaan. Als het niet gaat kun je dat ook aangeven en met elkaar bespreken. Je omgeving kan je alleen begrijpen als je het uitlegt dus blijf het ook bespreken. Dat is van groot belang.
- Boodschappen doen, dit kan ook veel prikkels oproepen. Je kunt dan de boodschappen laten doen of online bestellen. Zo kunnen ze thuis worden bezorgd en heb jij veel minder prikkels. Maar soms is het ook goed om het op te zoeken door bijv. op rustige momenten te gaan. Als je weet dat de winkel rond 20;00 uur dicht gaat en je gaat rond 19.30 uur dan is het veel rustiger dan overdag. Dus er zijn wel opties om toch zelf te kunnen gaan maar dan op andere tijden.
- Werk besprekingen, daar moet je vaak wel bij zijn. Maar probeer dan in een rustige hoek te zitten of juist vooraan zodat je alles goed kunt volgen. Je kunt zo de prikkels achter je vaak wat meer loslaten of ze komen niet zo direct binnen omdat je niet alles ziet.
Werk kiezen wat bij je past
Als je werk naar je zin hebt dan is het ook beter vol te houden. Maar onregelmatig werken, nachtdiensten en lange werkdagen zijn voor HSP’ers vaak lastig. Daarom is het beter dat je werk kiest wat jij vol kunt houden.
Daarbij moeten dan ook duidelijke afspraken gelden met een werkgever. Een rustige werkplek is ook prettig, net als aangepaste werktijden wanneer dat nodig is.
Zorg dat je ook op je werk niet teveel prikkels krijgt, want dan kun je een burn-out voorkomen.
Gevoelens met omgeving bespreken
Als je een partner hebt, is het prettig dat je elkaar goed kunt begrijpen en daar hoort praten bij. Alles kun je met elkaar bespreken, echter wil dat niet zeggen dat het eenvoudig is. Maar het is wel van belang dat je de tijd neemt om alles met elkaar te bespreken en na te gaan wat de ander bezig houdt.
Geef daarom ook duidelijk aan hoe je je voelt. Je hebt vaak behoefte aan afzondering maar voor je partner kan dat vragen oproepen. Leg daarom uit hoe dat bij je werkt en waarom dat zo is.
Zo kan voorkomen worden dat je partner zich afgewezen voelt. Heb geduld met elkaar en ga conflicten niet uit de weg. Het is beter dat je de tijd neemt voor elkaar en alles op alles zet op elkaar te begrijpen. Daar kom je verder mee.
Schrijf als eerste een reactie