Elke relatie is aan het begin leuk en spannend. Alles is nieuw, waardoor je elkaar écht goed leert kennen.
Aan het begin worden de negatieve trekjes, zoals bijvoorbeeld jaloezie, nog achterwege gelaten. Gedurende de relatie kunnen deze trekjes wél naar voren komen.
In elke relatie komt absoluut een beetje jaloezie voor. Een beetje jaloezie is echter gezond. Als het té ver gaat, kan de jaloezie echter een flinke negatieve stempel op een relatie hebben.
Soms kan de jaloersheid een te prominente rol in een relatie innemen; op dat moment is het zaak om er iets aan te gaan doen.
Symptomen van een jaloerse partner
Heb jij het idee dat je partner wel eens jaloers kan zijn? Dit kan zich uiten in bepaalde vragen. Je partner kan bijvoorbeeld vaak vragen waar je bent, met wie je bent of wat je vandaag gedaan hebt.
Als dit té vaak voor gaat komen, kan het vervelend worden. Op dat moment is het aan jou om te bepalen of hij/zij jaloers of bijvoorbeeld overbezorgd is.
Als jullie een avondje samen uit gaan, is het niet gezond als hij/zij je continue in de gaten houdt. Je moet elkaar los kunnen laten en vooral kunnen vertrouwen. Mocht je ervaren dat je een jaloerse partner hebt, kan je hier meerdere dingen aan doen.
De belangrijkste eerste stap is om te erkennen dat het een probleem is. Jaloezie is namelijk een probleem op het moment dat dit de overhand in een relatie heeft.
Het is dan ook zaak om naar de oorzaak te zoeken. Waarom is jouw partner jaloers? Is er een bepaalde reden voor het jaloerse gedrag? Het is hierbij belangrijk om open te communiceren met je partner.
Het is daarnaast belangrijk om je partner gerust te stellen. Jaloezie is namelijk niet iets waar een ieder zelf voor kiest. Het kan je overkomen en daar vervolgens zélf ook last van hebben.
Dit is nog een reden om hier open over te communiceren. Het is dan ook aan te raden om je partner gerust te stellen dat hij/zij jouw nummer 1 is én dat ook zal blijven.
Open communicatie
We zeiden het al eerder; open communicatie is ontzettend belangrijk. In een gezonde relatie is het belangrijk om eerlijk en open naar elkaar te zijn. Dat geldt ook op het gebied van jaloezie.
Alleen met een open en eerlijke communicatie kan je dit probleem snel oplossen.
Het kan daarnaast ook goed werken om in de schoenen van je partner te stappen. Probeer dit absoluut eens. Wellicht zie je dan jouw eigen gedrag voor de jaloezie zorgt.
Dit is namelijk ook goed mogelijk, zonder dat jij het zelf door hebt. Door in zijn/haar schoenen te stappen, kan je dit inzien.
Tot slot kan het helpen om de schuld niet altijd bij jezelf te leggen. Er is hoe dan ook een reden dat je partner jaloers is. Deze reden hoeft echter niet altijd bij jou te liggen.
Dit kan ook door het karakter van je partner komen of door een trauma uit een eerdere relatie.
Onder aan de streep draait alles in een relatie om vertrouwen, geduld, open communicatie en elkaar gerust stellen. Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat je met elkaar een relatie hebt.
Je moet het dus voor elkaar zo makkelijk mogelijk maken.
Ervaart één van jullie een jaloers gevoel? Praat er over en probeer achter de reden komen. Vervolgens hoeft het niet al te moeilijk zijn om dit probleem op te lossen.
Veel is wel herkenbaar echter is mijn ervaring dat wanneer communicatie niet mogelijk is, het heel lastig wordt om je in een relatie met een (extreem) jaloerse partner te begeven. Het wordt lastig om je levensdoelen te halen of bijvoorbeeld beperkt te worden in je doen en laten en omgang met vrienden. Juist door de jaloezie van je partner, er niet over kunnen praten of je steeds beperkter voelen maakt je erg ongelukkig in een relatie.
In een relatie kun je wel in iemand zijn of haar schoenen proberen te gaan staan maar als hij of zij er niets mee wilt doen en het altijd op de ander schuift wordt het erg lastig. Je kunt natuurlijk proberen begrip te tonen maar er komt ook een moment dat wanneer het de overhand neemt en het extreme vormen aan gaat nemen je beter afscheid kunt nemen.
Daarnaast zie je ook vaak terug dat wanneer het uit is en de partner zo paranoïde wordt, deze zelfs tot stalking over gaat of je alles in de weg probeert te leggen. Kijk het programma gestalkt maar eens wat voor een rare vormen dit soms aan kan nemen.