Spirituele Community
Kies voor jezelf als hooggevoelig persoon; 5 tips

Kies voor jezelf als hooggevoelig persoon; 5 tips

Als hooggevoelig persoon heb je te maken met vele voelsprieten. Deze voelsprieten nemen alle informatie, alle prikkels en alle indrukken op zich. Het gevolg? Je raakt overprikkeld en moet al deze prikkels weer zien te verwerken. De hersenen van een hooggevoelig persoon draaien dan ook overuren. Continue ben je bezig met andere personen, met geluiden om je heen en met jezelf af te vragen hoe andere zich voelen.

Het gevolg is dat je een behoorlijk chaotisch gevoel in je hoofd kan hebben. Je hoofd komt tenslotte niet tot rust. Het is continue een aaneenschakeling van het verwerken van gebeurtenissen, prikkels en indrukken. Bovendien ben je continue bezig met dingen van buitenaf. Je vraagt je af wat andere mensen van je vinden, maar je bent ook druk bezig om je te bekommeren om anderen. Het gevolg? Je plaatst jezelf uiteindelijk op de achtergrond. Voor hooggevoelige personen voelt dit als een normaal fenomeen, aangezien zij niet anders gewend zijn.

Voor een hooggevoelig persoon is het echter ontzettend belangrijk om voor jezelf te kiezen. Je moet de focus volledig op jezelf hebben, zodat jij alle prikkels succesvol kunt verwerken. De continue zorg om andere is niet benodigd en moet je daarom zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Met onderstaande 5 tips kunnen wij je helpen om de focus meer op jezelf te leggen. Het is nú tijd om voor jezelf te gaan kiezen.

  1. Focus op jezelf

Het is een langdurig leerproces, maar probeer je op jezelf te focussen. Jij bent de enige die iets van je leven kunt maken én overal invloed op heeft. Andere mensen hebben dit niet en daarom hoef je niet continue je aandacht aan hen te besteden. Focus je op jezelf, focus je op je ademhaling en probeer volledig tot rust te komen. Probeer met jezelf in contact te komen en maak hier een gewoonte van. Aan het begin is dit een bewuste gewoonte, maar op den duur wordt dit een onbewuste gewoonte. Dat is uiteindelijk de gewenste situatie.

  1. Ga op ontdekkingstocht

Neem deze tip niet al te letterlijk. We bedoelen namelijk niet dat je naar Antarctica hoeft te gaan voor een ontdekkingstocht. Nee, je moet jezelf zien te ontdekken. Probeer te ontdekken wat jij leuk vindt en waar je positieve energie van krijgt. Op deze manier kan je tevens de prioriteiten in je leven duidelijk maken.

  1. Bewustwording van je voelsprieten

We gaven in de inleiding van dit artikel al aan dat een hooggevoelig persoon veel voelsprieten heeft. Het is van belang dat je hiervan bewust bent én dat je hier op een bewuste manier mee om gaat. Besef je bijvoorbeeld dat jij niet degene bent die de zorg voor een ander hoeft te dragen. Het draait om jou en richt daarom voornamelijk de voelsprieten op jezelf in plaats van op een ander.

  1. Geloof in jezelf

In je leven moet je continue in jezelf blijven geloven. Je bent goed zoals je bent. Haal jezelf daarom niet omlaag; dit kost alleen maar energie. Door in jezelf te geloven, geniet je van het leven en hier haal je weer een hoop positieve energie uit.

  1. Ga bewust met je gedachten om

Onze laatste tip heeft betrekking op je gedachten. Als hooggevoelig persoon ben je veel met andere bezig. Het gevolg? Je hebt je gedachten continue bij hen in plaats van bij jezelf. Probeer daarom je gedachtegang aan te passen. Leg de focus op de interne gedachtegang en leg daarmee de focus op jezelf. Jij bent tenslotte de heerser van je eigen leven en geen enkel ander persoon. Door bewust met je gedachten om te gaan, kan je dan ook meer voor jezelf kiezen.

Kevin Fledderman

Kevin Fledderman is oprichter van de Spirituele Community. Kevin heeft als passie mensen te verbinden, zowel op digitaal als offline vlak.

Met een grote schat aan ervaring en liefde voor spiritualiteit en Hooggevoeligheid probeert Kevin dit over te brengen op iedereen die wil leren zijn talenten en derde oog te ontwikkelen in plaats het als handicap te ervaren. Daarnaast is Kevin Hooggevoeligheidsexpert en studeert hij hbo psychologie.

Schrijf als eerste een reactie