Wat is een burn-out?
Overspannenheid en een burn-out zijn twee verschillende zaken. Een burn-out betekent dat je volledig opgebrand bent. Je kunt niet meer verder en je bent zowel lichamelijk als geestelijk compleet op. Het herstel van een burn-out neemt dan ook lange tijd in beslag.
De oorzaken van een burn-out kunnen uiteenlopend zijn. Gebeurtenissen uit het verleden kunnen hier de basis voor vormen, maar ook problemen in relationele sferen kunnen voor een burn-out zorgen. Dat geldt eveneens voor een drukke en stressvolle baan. Ook dat kan je op een bepaald moment teveel worden, waardoor je een burn-out kunt krijgen. Bij een burn-out zit je hoe dan ook in een vicieuze cirkel; het is van belang om hier uit te komen. Maar, hoe?
De oorzaken van overspannenheid zijn vaak duidelijk terug te vinden. Als je overspannen bent, hebben bepaalde zaken teveel energie van je gevraagd. Dit is vaak in de werksferen terug te vinden. Ben je overspannen? Doe dan een stap terug en neem even rust. Nadien ben je weer de oude en kan je weer aan de slag. Weet wel altijd op je hoede voor overspanning.
Bij een burn-out kan je niks anders dan professionele hulp inschakelen. Het behandelen van een burn-out moet je namelijk ontzettend serieus aanpakken. De eerste stap is meestal een gesprek met de huisarts, waarna je door verwezen wordt naar een psycholoog of coach. Vervolgens moet je op een gestructureerde manier rust gaan pakken. De structuur in je leven moet terug komen, zodat je geestelijk en lichamelijk alles weer op een rijtje kunt krijgen.
Als je last van slapeloosheid hebt, kan je ook tijdelijk medicatie gaan slikken. Deze medicatie helpt je om de slaap te vatten, zodat je in ieder geval weer goede nachten gaat maken. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het behandelproces bij een burn-out. Probeer vervolgens, aan de hand van de gesprekken met een psycholoog, achter de oorzaak van de burn-out te komen.