Spirituele Community
Wat is een depressie?

Wat is een depressie?

Wat is een depressie?

Je bent hier:
< Back

Ben je continue neerslachtig en heb je geen interesse meer in het (dagelijkse) leven? Dan kan er sprake zijn van een depressie of een depressieve stoornis. Bij een depressie kan je onderscheid maken tussen drie gradaties:

  • Een lichte depressie
  • Een matig ernstige depressie
  • Een ernstige depressie

Er wordt bewust onderscheid tussen deze drie varianten gemaakt. Op basis van de variant dient namelijk een behandelplan opgemaakt te worden.

Een lichte depressie is de ‘minst erge’ variant. De duur van een dergelijke depressie duurt meestal maximaal 3 maanden. Ondersteuning van de huisarts is vaak al voldoende om van de klachten af te komen.

Bij een matig ernstige depressie worden de klachten alsmaar erger. In dat geval heb je de begeleiding van professionele hulpverleners nodig. Dat geldt ook bij een ernstige depressie. Deze vorm van depressie gaat nooit vanzelf over; professionele begeleiding is dan ook zéér noodzakelijk.

Bipolaire stoornis
Je kunt ook last van een bipolaire stoornis hebben. Dit is een postpartum depressie, een seizoensgebonden depressie of een manisch-depressie stoornis.

Bij een postpartum depressie is er sprake van een depressie bij een vrouw ná een bevalling. Een vrouw die kortgeleden moeder geworden is, krijgt last van bijvoorbeeld prikkelbaarheid, slaapproblemen en huilbuien. Indien deze klachten enkele maanden aanhouden, spreken we van een depressie. Professionele hulp is hierbij dan ook noodzakelijk.

Bij een seizoensgebonden depressie gaat het meestal om een winterdepressie. Hierbij ben je somber en heb je moeite om van het leven te genieten. Met behulp van bijvoorbeeld lichttherapie kan je deze vorm van depressie aanpakken.

Een manisch-depressie stoornis is een stoornis waarbij je continue last van extreme stemmingswisselingen hebt. Het ene moment ben je ontzettend vrolijk, terwijl je het volgende moment in een gigantisch dal belandt.

We kunnen hoe dan ook stellen dat een depressie een complexe aandoening is; ongeacht de vorm van depressie. Het behandelen van een depressie is vaak een weg vol met obstakels. Een eerste, goede stap is om je dierbaren te informeren over de depressie. Samen met hen en de hulpverleners kan je in actie komen. Maar, welke factoren kunnen nou voor een depressie zorgen?

Mogelijke oorzaken

De mogelijke oorzaken van een depressie zijn behoorlijk uiteenlopend. Het kan zijn dat een hersenkneuzing of een beroerte de opmaat voor een depressie is. Deze oorzaken scharen we onder de noemer ‘biologische factoren’.

Ook kunnen sociale factoren een rol spelen. Denk hierbij aan een situatie waarin een dierbare overlijdt, een trauma continue opspeelt of een (heftige) echtscheiding.

Tot slot kunnen psychische factoren ook een rol spelen. Aanleiding hiervoor kan een laagzelfbeeld zijn, het ontbreken van zelfvertrouwen of omdat je langdurig gepest bent.