Wat is een narcist?
Men noemt iemand een narcist als er sprake is van ziekelijke liefde voor zichzelf. De narcist heeft echter ook twee kanten. Je zult vaak met één kant ervan te maken krijgen, omdat die het meest zichtbaar is.
De meest zichtbare kant is: “kijk eens hoe goed ik ben!”. De narcist wordt graag bewonderd en zal je honderduit vertellen over zijn of haar talenten, prestaties en mooie toekomstplannen.
Ook over zijn of haar “probleemloze” leven praat de narcist graag. In elk gesprek zullen de talenten uitgebreid worden besproken. Je zult er met belangstelling naar luisteren, zelfs geraakt zijn door zoveel kwaliteiten.
Je zult het geloven als je de persoon slechts oppervlakkig kent.
De andere kant van de narcist is echter dat deze erg onzeker is en zich minderwaardig voelt. Dit zul je echter niet snel merken bij vluchtige contacten.
Wanneer je een persoon met narcisme beter leert kennen dan zul je ervaren dat deze altijd op zoek is naar aandacht, desnoods krijgt hij of zij die op een niet zo’n aardige manier.
De narcist wil, nee moet gehoord worden. Deze persoon voelt zich bijzonder en denkt daar recht op te hebben. De narcist zal mensen gebruiken om er zelf beter van te worden.
Herkennen van een narcist
Je zult het niet zo snel door hebben dat je met een narcistische persoonlijkheid te maken hebt. Daarvoor moet je de narcist langer en beter leren kennen en met hem of haar omgaan.
De volgende kenmerken kunnen je helpen een narcist eerder te herkennen. Uiteraard hoeven niet alle symptomen duidelijk naar voren te komen.
- Zet zichzelf graag op een voetstuk, vindt zichzelf heel bijzonder en toont dat graag.
- Wil graag de aandacht om bewonderd te worden en geniet daar enorm van, noem het verslaafd aan aandacht.
- Overdreven aardig, een beste charmeur.
- Vertoont agressief gedrag als er kritiek wordt geuit op zijn of haar gedrag.
- Toont geen of weinig emoties.
- Wil graag de macht hebben.
- Is egocentrisch en manipuleert.
- Kent geen schuldgevoelens.
- Heeft geen inlevingsvermogen.
Het leven van en met een narcist
Naast alle onhebbelijkheden van de narcist is deze vaak erg eenzaam, zeer kwetsbaar en voelt zich minderwaardig. De narcist is erg gevoelig voor kritiek en afwijzing en voelt zich als persoon aangevallen als iemand kritiek heeft op zijn of haar gedrag.
De reactie kan enorme woede zijn, omdat de narcist zich schaamt en zich onmachtig voelt hoe met kritiek om te gaan. De omgang met een narcist is moeilijk.
De narcist heeft problemen met het sluiten van vriendschappen en/of intieme relaties. Ook op de werkvloer loopt hij of zij tegen problemen aan. Collega’s ondervinden problemen met de narcist als deze zijn afspraken niet nakomt, de boel manipuleert en boven alles verheven lijkt te staan.
Samenwerken met een narcist is bijna onmogelijk. In een relatie kan de partner te maken krijgen met agressie en deze moet zich continu aanpassen aan de narcist om het leven leefbaar te houden.
Wanneer de narcist zelf in problemen komt door angsten, somberheid en/of een depressie bestaat de mogelijkheid dat deze hulp gaat zoeken. Eerder hulp zoeken zal bijna nooit voorkomen.
De eerste stap voor hulp bij narcisme is een consult bij de huisarts.