Spirituele Community
Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is weten wat je kunt, weten wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn en vanuit dat punt kun jij een mooi leven uitstippelen. Je kent echter ook je zwakke kanten, je bent je daarvan bewust en laat je daardoor niet uit het veld slaan. Voorgaande heeft betrekking op iets kunnen doen, op het presteren, het vermogen iets te maken enz. Voor zelfvertrouwen is er echter meer nodig dan alleen veel kunnen en veel weten, dat is het gevoel van eigenwaarde. Je mag er zijn en je telt mee ongeacht wat je kunt. De chirurg is even belangrijk als de stratenmaker. De boer mag er zijn, zoals de minister er mag zijn!Niemand is meer of minder waard dan de ander.

Zelfvertrouwen is te verdelen in twee belangrijke zaken. Deze twee zaken moeten je eigen zijn, om dat zelfvertrouwen te hebben: weten wat je kunt (niet onderschatten en niet overschatten) en eigenwaarde!Niet iedereen kan astronaut worden, dat vermogen heb je niet, maar daardoor ben je niet minder waard. Ontbreekt het je aan zelfvertrouwen, dan voel je dat gemis op verschillende momenten. Je hoeft je daar niet bij neer te leggen, want zelfvertrouwen kun je leren. Jij kunt je zelfvertrouwen vergroten, werk aan je zelfrespect en verbeter de kwaliteit van je leven. 

Het belang van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen helpt je enorm om een leuk leven te hebben. Het grootste cadeau wat ouders hun kinderen kunnen meegeven is zelfvertrouwen. Verkeer jij in de gelukkige omstandigheid dat jouw ouders je hebben geleerd om positief te leren zijn en positief te denken over jezelf? Zo ja, dan is er destijds al een goede basis gelegd voor een leven met zelfvertrouwen. De andere kant is opgroeien zonder zelfvertrouwen en dat kan leiden tot problemen,in de kindertijd maar ook nog op latere leeftijd. Denk aan problemen met relaties, zowel in de persoonlijke sfeer als zakelijk gezien. Je legt moeilijk contacten en je zult niet alles uit jezelf kunnen halen, omdat je niet overtuigd bent dat je het kunt. Door het gebrek aan eigenwaarde vind je het moeilijk vrienden te maken. “Ben ik die vriendschap wel waard?”. Jouw energie, kwaliteiten en vaardigheden worden niet optimaal benut door het ontbreken van zelfvertrouwen. 

Een leven vol zelfvertrouwen

Heb je weinig tot geen zelfvertrouwen, dan is er nog niets verloren. Je kunt er namelijk iets aan veranderen. Je kunt je zelfvertrouwen vergroten en straks genieten van een leven vol zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven. Met zelfvertrouwen kun je alles wat je gaat tegenkomen in je leven beter aan, je kunt onder andere beter met stress omgaan. Met zelfvertrouwen kijk je positief de wereld in, ook al is die soms hard en moeilijk te begrijpen. Alle reden dus om aan je zelfvertrouwen te werken als dat ontbreekt of te weinig aanwezig is. Investeer in jezelf om een luchtiger leven te kunnen leiden, om onzekerheden beter los te kunnen laten en om uiteindelijk gewoon jezelf te kunnen zijn. Neem je leven zelf in de hand, krijg meer veerkracht en dromen komen uit. Meer zelfvertrouwen krijgen is op diverse manieren te leren. Het gebeurt echter altijd in stapjes, soms ook kleine stapjes. Het is een proces dat geleidelijk gaat en dat leidt tot vrijheid! 

Hulp ontwikkelen zelfvertrouwen

Er zijn veel hulpboeken en cursussen om je zelfvertrouwen aan te pakken. Dat kan online, via de boekhandel en inschrijven voor een cursus op locatie. Je kunt alvast een keuze maken uit de volgende tips om aan meer zelfvertrouwen te werken. Deze tips geven je inspiratie. Kies er enkele uit en werk eraan. Het zal je verbazen hoe eenvoudig het eigenlijk in de praktijk is om aan je zelfvertrouwen te werken. Onderstaande tips zijn eenvoudig uit te voeren in het dagelijkse leven. Hoe meer je ermee vertrouwd raakt des te beter ze geïntegreerd raken in jouw dagelijkse bezigheden. Sommige tips hoef je alleen maar herhaaldelijk tegen jezelf te zeggen, zoals bij de eerste:

 • Ik ben belangrijk en ook mijn mening telt (laat je horen).
 • Verzorg je goed, zowel je lichaam als je kleding. Draag de kleding waarin jij je comfortabel voelt en waarin je er goed uitziet.
 • Beweeg voldoende en krijg die gezonde uitstraling, een mooie huid en een gezond lichaam.
 • Wuif complimenten niet weg, ontvang deze vriendelijk met “dank u”.
 • Zorg voor een mooie glimlach ook al ben je wellicht niet zo vrolijk, lach sowieso meer. Let eens op hoeveel mensen vriendelijk terug zullen lachen.
 • Geef een stevige hand en kijk de ander op dat moment aan.
 • Luister naar anderen en toon echte interesse.
 • Maak takenlijstjes en vink af wat klaar is. Maak de taken klein zodat je veel in korte tijd kunt afvinken. Dat geeft een prettig en voldaan gevoel “ik kan dat”.
 • Schrijf nare dingen van je af.
 • Oordeel niet te hard over jezelf, je mag fouten maken.
 • Noteer je kwaliteiten en talenten en dat zijn er meer dan je denkt. Maak de lijst telkens langer. Laat je partner meedoen met een eigen lijst en stimuleer elkaar.
 • Doe een keer iets wat je eigenlijk niet durft, mag gerust iets kleins zijn.
 • Bied jouw hulp aan anderen aan.
 • Laat het duidelijk merken als je ergens dankbaar voor bent of tevreden over bent.
 • Ga met mensen om die positief zijn en zelfvertrouwen uitstralen, zij zullen je ermee “besmetten”.
 • Word minder afhankelijk van de mening van anderen. Die mening mag er zijn, maar ook die van jou. Ga niet overstag om de ander een plezier te doen. Blijf bij hetgeen waar jij achter staat.
 • Blijf jezelf ontwikkelen, blijf leren, blijf je kennis vergroten, want ook door kennis voel jij je een stuk meer zelfverzekerd. Kennis zorgt naast eigenwaarde voor zelfvertrouwen.

Laag zelfbeeld

Leg je niet neer bij een laag zelfbeeld, je verdient beter. Er zijn bepaalde technieken en methodes die dat verkeerde beeld over jezelf aanpakken. Technieken en methodes helpen je om je zelfvertrouwen te vergroten. Voorkom dat je continu wordt uitgebuit, dat er misbruik van je wordt gemaakt, omdat je toch niets terug durft te zeggen. Het is de hoogste tijd voor een positieve aanpak waardoor jij je mening durft te geven, risico’s durft te nemen waardoor je meer mogelijkheden krijgt, maar ook dat jij jezelf niet steeds omlaag haalt. Kijk welke methode, cursus of aanpak bij je past en werk aan je zelfvertrouwen. Doe je het alleen of samen met een coach?